Koninklijk flamboyant!
De Grote Markt koestert hoegenaamd geen wrok. Deze zomer is haar prachtige bloementapijt geïnspireerd op Franse motieven uit de achttiende eeuw. Nochtans waren het wel degelijk de Franse legers van Lodewijk XIV die de stad in 1695 bombardeerden, en vijfduizend huizen met de grond gelijk maakten! Maar laten we kunst niet verwarren met oorlog.
De geschiedenis van de Franse tapijtkunst is een verhaal apart. Waarom ontwikkelt ze zich kort na 1600 zo snel en zo talentvol? Omdat de aanslepende conflicten een forse rem zetten op de handel met het Oosten, want de risico’s waren toch wel erg groot. De Franse koningen ondersteunen grote lokale tapijtweverijen. De ambachtslui die er werken, zijn meesters in de complexe en vervlochten tracés, in de paletten van bonte kleuren. Hun stukken komen meteen terecht in de uitgestrekte salons van de koninklijke paleizen, waarvan ze de officiële kentekens dragen. Zoals de lelie, die wonderwel past bij de beroemde symbolische iris van Brussel. En dan zijn er nog de weelderige slingers van rozen en acanthusbloemen, de bijna levensechte vruchten en hoornen van overvloed…een rijkelijke compositie die niemand onverschillig zal laten.
Slechts drie dagen en vier nachten lang zal een overtuigd publiek, dat soms van erg ver komt, de ogen te goed komen doen aan deze uitzonderlijke en vluchtige creatie. Te meer daar ze elke dag van 9 tot 23 uur kan bewonderd, gefotografeerd en gefilmd worden van op het balkon van het stadhuis. En dat is nog niet alles! Om deze vluchtige kunst nog meer in de verf te zetten, loopt in de openbare zalen van hetzelfde gebouw een prestigieuze tentoonstelling van een tiental tapijten, van onschatbare waarde, met hetzelfde florale thema.
Met hun kostbare draden, hun zeldzame tekeningen en kleuren breiden deze meesterstukken de kennis uit en spelen ze in op de nieuwsgierigheid van de bezoekers van het bewuste bloementapijt. Deze tentoonstelling was mogelijk dankzij de goede zorgen van het internationaal vermaarde Maison Sadraee.
Omdat een nieuwigheid nooit alleen komt, wordt het bloementapijt dit jaar elke avond als het ware op muziek gezet, met Grégoire Dune als gids. Deze originele en ongeziene voorstelling is één en al muziek en licht en wordt live opgevoerd tijdens de officiële inhuldiging, op 14 augustus om 22 uur. Een heruitzending volgt dan elke avond, telkens om 22 uur, 22.30 uur en 23 uur.